Camembert

Úvod  >>  Naše nabídka  >>  Sýry  >>  Kravička  >>  Camembert

Francouzský camembert – různé druhy
boximg

Přesný původ sýru camembert není znám. První zmínka o sýru pocházejícího z vesnice Camembert je z roku 1554. Důležitým rokem pro tento sýr byl rok 1890, kdy vznikla jeho proslulá dřevěná krabička, díky které bylo možno tento sýr převážet i na větší vzdálenosti, tudíž se rozšířil obchod i do dalších zemí mimo Francii.

V roce 1983 získal camembert ochrannou značku původu AOC, toto označení je u camembertu stěžejní, jelikož pouze podle této značky poznáte, že se jedná o originál z Normandie. Obyčejný camembert se totiž vyrábí nejen v celé Francii, ale i v Anglii, Německu, Dánsku, Austráliii i USA.

Originální camembert de Normandie AOC se vyrábí výhradně z částečně odstředěného mléka při teplotě 37°C. Než se camembert dostane do obchodů, musí zrát minimálně 33 dní, přitom se musí kvůli plísni každých 48hod. obracet.

Oblast původu: Francie
Stáří: zrající
Obsah tuku v sušině: min. 45%

Tipy:
Camembert se servíruje při pokojové teplotě 18°C. K nepříliš vyzrálým camembertům se hodí spíše víno červené, např. De Muller, Merlot. Ke smetanovým se hodí spíše bílá vína a k vyzrálým sýrům doporučujeme spíše sklenku dobrého calvadosu.

Tento výrobek nese označení AOC- regionální ochranná značka původu.