Sýr z malé produkce l´Arbas.
Histrorie roquefortu sahá až do dob starověku. V roce 1411 byla Karlem VI. vydána listina, která zaručovala lidem z oblasti Roquefortu monopol na výrobu tohoto sýra.
Vyrábí se ze syrového plnotučného, výhradně ovčího mléka. Má bohatou výraznou chuť.
Plísňová kultura použitá v roquefortu se nazývá Penicillium roqueforti a přidává se do sýra buď společně se syřidlem nebo když se vkládá do forem. Aby se plíseň vpravila i dovnitř sýra bývá během zrání propícháván speciálními jehlicemi. Doba zrání tohoto sýra je minimálně 3 měsíce.
Oblast původu: Francie, Rouergue
Stáří: 3- 6 měsíců
Obsah tuku v sušině: min. 52%
Tipy:
Tento sýr nemá rád výkyvy teplot a proto musí být uchováván v chladu a vlhku, před konzumací doporučujeme nechat alespoň hodinu odležet v pokojové teplotě.
K sýru doporučujeme konzumovat plné sladké víno, např. Muscat de Rivesaltes.
Jeho chuť vynikne v kombinaci s vlašskými ořechy, avokádem nebo hruškami.
Tento sýr nese označení AOC – regionální ochrannou značku původu.