Tradiční francouzský polotvrdý sýr z kravského nepasterovaného mléka.
Tomme je obecné označení pro sýry, které se vyrábějí v alpských oblastech Francie a Švýcarska. Jedná se o sýr, dělaný většinou z odstředěného mléka, poté co je tučná část zpracována například na smetanu nebo máslo. Sýry typu tomme bývají poměrně malé, většinou kolem 20cm v průměru o váze cca 1,2- 2kg a nebývají tak tučné jako běžné sýry- obsah tuku se pohybuje mezi 20- 45% v produktu. Tomme de Savoie pochází z oblasti Savoie na východě Francie. Zraje v tradičních sklepech, ve kterých se mu dostává typické kůry, která je pokryta ušlechtilou šedohnědou plísní, často posetou žlutými, bílými a červenými skvrnami, která dodává sýru typickou jemnou chuť, která se může měnit v závislosti na sezónních podmínkách pastvin. Jeho chuť může nést nádech lískových oříšků.
Oblast původu: Francie, Savoie
Stáří: 10 týdnů
Obsah tuku: 29% tuku v produktu
Tipy:
Výborně se hodí k polosuchým červeným i bílým vínům.
Jeho chuť vynikne v kombinaci s ovocem a bagetkou.