V překladu znamená „hlava mnicha“
Tento sýr, původně vyráběný mnichy v opatství Bellay od 17. století, je jedním z nejzajímavějších sýrařských produktů. Vyrábí se ze syrového kravského mléka, má tvar válce a hmotnost necelý jeden kilogram, to z důvodu, že byl dříve používán jako platidlo. Tete de Moine má speciální servírování: sýr se postupně krájí speciálním otočným nožem (girolle) proti směru hodinových ručiček, čímž vznikají ozdobné tenoučké hoblinky, které se vám rozplynou na jazyku. Způsob krájení připomíná holení hlavy mnicha.
Chuť sýra je plná a pikantní a výborně se hodí do sýrového talíře.
Oblast původu: Švýcarsko, Bellay
Stáří: mladý
Obsah tuku: 32,5% v produktu
Tipy:
K tomuto sýru nemusíme volit pouze víno, ale můžeme sáhnout ke kvalitnímu destilátu či pivu.