Comté vyráběli již staří Keltové v okolí pohoří Jura. Na výrobu sýra je vždy použito syrové kravské mléko plemen Abondance a Montbéliarde. Mléko je ihned po dojení zpracováno, skladování je totiž přísně zakázáno. Zrání sýra je minimálně 4 měsíce. Sýry Comté jsou velké, o průměru kola 40- 70cm a hmotnosti 30- 55 kg. Barva sýra závisí nejen na době zrání, ale i na období ve kterém bylo mléko zpracováno. Comté extra je pikantní s chutí lískových oříšků.
Oblast původu: Francie
Stáří: 18- 24 měsíců
Obsah tuku v sušině: min. 45%
Tipy:
Comté můžete použít do fondue společně s Goudou nebo Emmentalem. Tento sýr je vhodný i na gratinování mořských plodů nebo drůbeže.
K tomutu sýru můžete podávat plnější červená, bílá, ale i růžová vína.