Tradiční francouzský polotvrdý sýr z kozího nepasterovaného mléka.
Tomme je obecné označení pro sýry, které se vyrábějí v alpských oblastech Francie a Švýcarska. jedná se o sýr, dělaný většinou z odstředěného mléka, poté co je tučná část zpracována například na smetanu nebo máslo. Sýry typu tomme bývají poměrně malé, většinou kolem 20cm v průměru o váze cca 1,2- 2kg a nebývají tak tučné jako běžné sýry- obsah tuku se pohybuje mezi 20- 45% v produktu.
Tomme de chevre má dlouholetou tradici, jeho produkce sahá až do 17.stol. Tento sýr má výraznou kozí nasládlou chuť s jemnými tóny ovoce a lískových oříšků.
Oblast původu: Francie
Stáří: 10týdnů
Obsah tuku: 26% tuku v produktu
Tipy:
Doporučujeme k těžším červeným vínům, zajímavou kombinaci dosáhnete ve spojení se sladkými bílými víny.
Jeho chuť vynikne v kombinaci s ovocem, zeleninou nebo bagetkou.