Italský ovčí sýr.
Pecorino Romano byl známý již za starých Římanů. Původně se výroba sýra soustředila do okolí Říma, v současnosti je však největší produkce na Sardínii. Na výrobu se vždy používá čerstvé plnotučné ovčí mléko. Při koupi Pecorina je důležité označení DOC, sýry bez tohoto označení mohou zrát po dobu minimálně 5ti měsíců. U Pecorina však doporučujeme nešetřit a koupit si sýr s dobou zrání 12 měsíců (sýry s označením DOC), což Vám zaručí maximální možnou kvalitu. Pecorino se také označuje nápadnou ozdobnou pečetí na boku sýra ve tvaru hlavy ovce.
Oblast původu: Itálie
Stáří: 12 měsíců
Obsah tuku v sušině: 30%
Tipy:
Pecorino můžete použít nastrouhaný na těstoviny, rizoto a polentu. Sýr se dá podávat také jako předkrm či dezert. Při předkrmu podávejte bílé suché víno nebo Prosseco, naopak u dezertu doporučujeme víno červené a platí – čím vyzrálejší sýr, tím hutnější víno.
Tento sýr nese označení DOC – regionální označení původu.