Sýr se staletou tradicí, který má vynikající kulinářské vlastnosti.
Pravý Appenzeller se vyrábí z nepasterovaného plnotučného mléka. Sýr má tvar kola o hmotnosti 5- 7 kg. Jeho chuť je plná a ovocná s lehkým nádechem bylinek. Doba zrání činí 3-4 měsíce, existují však i déle zrající verze. Tajemství chuti Appenzelleru je v bylinném slaném nálevu, do kterého se sýr máčí (kromě klasického slaného nálevu). Směs bylinek, které se do nálevu přidávají je tajemstvím, které si výrobci Appenzelleru pečlivě střeží, a které je předáváno z generace na genaraci.
Originální Appenzeller poznáte podle jeho označení logem divokého červeného medvěda, který je zárukou toho, že kupujete správně.
Oblast původu: Švýcarsko, Appenzeller
Stáří: 3-4 měsíců
Obsah tuku v sušině: min. 48%
Tipy:
Appenzeller můžete použít spolu s Gruyerem do švýcarských fondue.
Hodí se k němu svěží bílá vína. Doporučujeme například Chai de Bordes blanc.
Recepty:
Originální švýcarské fondue